top of page
  • Yazarın fotoğrafıCemal Demir

Sizi Daha İyi Bir Sürücü Yapacak 10 Sürüş Tekniği

1,2 milyardan fazla otomobilin bulunduğu dünyamızda, kontağı çalıştırmamızla birlikte acemi, vurdumduymaz sürücüler ile birlikte birçok bilinçsiz hareket ve potensiyel tehlikeyle burun buruna geliriz. Bu yüzden, otomobilini seven kişiler olarak bizler, onları tehlikeden uzak tutmak için otomobilimiz üstünde daha yüksek hakimiyet kurmalıyız. İşte sizi daha iyi bir sürücü yapacak sürüş önerileri.


Virajın İlerisini Görün



Bu sürücü kurslarında verilen tavsiyeler gibi dursa da, çoğu insan sanki hiç hafızası yokmuş gibi unutuyor. Yolun biraz daha ilerisine bakmak, virajı daha iyi kavramanızı sağlayarak, virajı dönerken pürüzsüz ve daha iyi bir dönüş yapmanızı sağlayacaktır.


Önünüzdeki Araca Bakın


Özellikle sıkışık trafikte çevremizdeki şeylere(özellikle yanda güzel bir araç duruyorsa) seyretmeye meyilliyiz. Fakat önünüzdeki aracı izlemek trafikte büyük önem arz ediyor. Ölümcül kazaların çoğunun 50km/sa’nın altında gerçekleştiğini düşünürseniz, ne kadar önem arz eden bir madde olduğunu kavrayabilirsiniz. Önünüzdeki otomobille aranızda en az 3 saniye mesafe bırakmak, önünüzdeki aracın fren lambasını gördüğünüzde şehir içinde size tehlikeden kaçmak için yeterli zamanı sağlayacaktır.




Trafikle Birleşirken Hızınızı Artırın


Otobanların girişinde genelde hızınızı arttırıp trafiğe dahil olmanız için bir giriş rampası veya şeridi olur. Bu şerit hızınızı arttırmanız için tasarlanmıştır. Otobanda trafikle aynı hızda ilerlemelisiniz. Bu sayede hızlanma şeridinin sonunda daha kolay ve güvenli bir şekilde trafiğe dahil olabilirsiniz.


Fren Pedalını Sakin Kullanın



Yarışta frenden tek istediğiniz olabildiğince çabuk durmak olabilir. Günlük kullanımda ise, sürekli o büyük frenlerinizle pratik yapmanıza gerek yok. Yavaşlamanız gerektiğinde erkenden ayağınızı gazdan çekin ve vites küçülterek sakince yavaşlamaya çalışın. Bu teknik acil durumlar için öndeki araçla aranızda mesafe bırakmanızı sağlayacak ve yakıt tüketiminizi önemli ölçüde düşürecektir.


Düz Vites Kullanın



Debriyaj ve elle kontrol edilen vites, sürücüyü otomobil ve trafikle daha fazla bağ kurmaya iter. Düz vitesli bir otomobil, beyninizin hali hazırda fren mesafesi, vites seçimi, ne kadar mesafe olduğu, ne zaman debriyajdan ayağınızı kaldıracağınız gibi bilgileri arka planda işlemeye devam etmesini sağlar. Böyle bir farkındalık, sizi daha iyi bir sürücü olmaya zorlar.





Arkadan Kaymayı Kontrol Etmeyi Öğrenin

Yüksek performanslı otomobillerin kullanıldığı sürüş okullarında öğretilen en temel yeteneklerden biri arkadan kaymayı(oversteer) kontrol etmektir. Trafiğe kapalı ve boş bir alanda pratik kendi otomobilinizle pratik yapıp tekerleklerinize ve aracınıza kalıcı zararlar verebilirsiniz. Bu yüzden bu parayı profesyonel bir ileri sürüş okuluna harcamak hem işin tekniğini doğru öğrenme açısından hem de bütçeniz açısından en doğru karar olacaktır. Böyle bir deneyime ve yeteneğe sahip olmak, saliseler içerisinde otomobili düzeltip kazayı önlemenizi sağlar.



Vites Küçültürken 3 Pedal(Heel-toe)



Eğer yarışları seven, pist günlerine ilgili biriyseniz, 3 pedal pürüzsüz, hızlı vites geçişleri ve daha hızlı tur zamanları için gereklidir. Caddede ise bu teknik daha pürüzsüz vites geçişleri sağlayarak, vites kutunuzun ömrünü uzatır. Ayrıca motor devri ve vites seçimi konusundaki farkındalığı arttırıp, sürüş sırasındaki konsatrasyonunuzu arttırır. Profesyonelleşmek için zaman ve pratik gerektiren bir teknik olsa da, pistteki ve caddedeki faydaları emeğinize değecektir.



Geri Gitmekte Ustalaşın


Geri geri gitmekle ilgili bir kalıp olmayınca Adana insanı anarya sözcüğünü ortaya çıkarmış, biz de kullanalım. Anarya gitmek, gerçek bir uzaysal farkındalık gerektirir. Ayrıca mesafelerin zihninizde oturmasını sağlar. Çoğu araç geri giderken, düşük hızlarda bile farklı tepki verir. Bu yüzden anarya gitmekte ne kadar ustalaşırsanız otomobiliniz üstünde o kadar iyi kontrol sağlarsınız.


Park Etme Alıştırmaları Yapın


El frenini çekip çevredeki araçlara çarpmadan park etme yeteneğine sahip değilseniz, park etmek sıkıcıdır. Geri kalan hepimiz için, park etme; aracın önünü ve arkasını kontrol etme, mesafeleri değerlendirme, aynaları kullanma ve yüksek konsantrasyon gerekir. Hemen hemen herkes bir otomobili park edebilir. Fakat eğer, bir kamyonu 10 saniyede çizgiler içinde park edebiliyorsanız, gerçekten yeteneklisiniz demektir.


Sabır!


Direksiyon başında sakin olmak çok önemlidir. Bu hepimizin mücadele ettiği bir şey, fakat bu sadece trafikte duyduğunuz öfkeyi kontrol altında tutmakla alakalı değil. Örneğin, bir dahaki sefere park yerinden çıkarken arkanıza bir saniye bakın. Belki dönüş yapmak için yeterli yeriniz var fakat arkadan gelen aracın arkasından trafik boş. Neden birkaç saniye daha o otomobilin geçmesini beklemeyelim? Yine benzer şekilde, bölünmüş yolda çıkışa yaklaşırken veya bir yöne dönecekken, neden daha yavaş trafiğin arkasına geçip birkaç saniye beklemek yerine son saniyede yolu keselim?


Daha rahat sürmeye başladığınızda, çoğu riskli durumdan sadece biraz sakin sürerek kaçınabildiğinizi fark edeceksiniz.


Güvenli ve keyifli sürüşler.


bottom of page