Günümüz dizel ve yeni nesil kimi benzinli araçlarda kullanılan partikül filtresi(DPF) egzozdan çıkan partikül ve kurumları tutarak partikül emisyonunu azaltmak üzere tasarlanmış egzoz sistemi parçasıdır. Sistem hava kirliliğini önlemek adına yararlı görünse de motora ve tüketiciye karşı da birçok dezavantajı mevcut.
Kurumlar partikül filtresinde(DPF) geçici olarak depolanır. Filtrenin doluluğuna bağlı olarak birkaç ayda bir rejenerasyon işlemi gerçekleşir. Bu rejenerasyon durumu şehir içi dur kalk durumuna bağlı olarak artış gösterir. Partikül filtresindeki (DPF) basınç sensörleri tarafından partikül doluluğu ölçülür. Rejenerasyon, depolanan kurum partiküllerinin yüksek bir sıcaklıkta imha edilmesidir. Egzozda yanma elde etmek için, partikül filtresine (DPF) önemli miktarda mazot enjekte edilir. Yanma reaksiyonu DPF filtresinin üzerindeki sıcaklık sensörü ile kontrol altında tutulur. Partikül filtresi rejenerasyon dezavantajlarından en belirgini, yakıt tüketiminin aşırı derecede arttırmasıdır. Rejenerasyon işlemi otomatik olarak gerçekleşir.
Partikül filtreleriyle ilgili sorunlar:
· Motor gerekli çalışma sıcaklığında olmadığında, yanma optimal değildir ve kurum partiküllerinin emisyonu artar. Sonuç olarak, kurum filtresi daha çabuk dolu hale gelecektir.
· Motor gerekli çalışma sıcaklığına ulaşmadığında partikül filtresi rejenerasyon sürecini düşük sıcaklıklarda gerçekleştirir. Sonuç, kurum filtresinin tıkanmasıdır. Bu durum, motor gücünü azaltacak, motor hata mesajı verecektir. Yetkili servis veya servis cihazı olan bir firma, kurum filtresini zorunlu rejenerasyona zorlayabilir. Geç müdahale edilen sorun, partikül filtresine ve motorunuza ciddi zararlar verebilir.
Rejenerasyon süreci çok fazla yakıt maliyeti olduğu için yakıt tüketimi büyük ölçüde artar.
Rejenerasyondan sonuç alınamayan partikül filtreleri için birkaç seçenek mevcuttur; egzozcularda bulunan özel DPF cihazlarıyla temizlemek, yenisi ile değişim veya iptal etmek.
Doğru şekilde iptal edilen partikül sistemi aracınızın yakıtını azaltıp performansını arttırırken, partikül sistemi ile ilgili tekrar problem yaşamamanızı garanti altına alır. Tıkalıpartiküle sahip ve rejenerasyonda kalan bir araçtaki belirtiler;
-Arıza lambası: Filtre şekliyle birlikte yanan ikaz çoğu araçta partikül arızalarını veya rejenerasyonda olduğunu gösterse de araçtan araca yanan lambanın şekli değişir. En iyi tespit yöntemi aracın profesyonel bir arıza tespit cihazına bağlanıp arızayı ve partikül filtresi doluluk ve basınç farkı değerlerinin okunmasıdır.
-Yakıt sarfiyatında artış: Araç rejenerasyon yaparken filtrenin temizlenmesi adına %25'e kadar daha fazla yakıt kullanabilir.
-Yağ eksiltme veya arttırma: Rejenerasyonda uzun kalan araçlarda yağın içine mazot karıştırma olayları sıkça görülür. Bu nedenle aracın yağ kalitesi düşer ve motora ciddi zararlar verebilir.
-Beyaz duman: Rejenerasyon işlemi sırasında partikül filtresinin temizlenmesi için gönderilen yakıt partikül filtresinde tam yanma oluşamayacağından beyaz duman olarak egzozdan çıkar.
-Çiğ, yanmamış mazot(dizel yakıt) kokusu: Bu koku da tam yanmamış yakıttan kaynaklanır
-Çekiş düşüklüğü: Araç rejenerasyon modundayken korumaya geçer ve gücünü kısıtlar.
-Sürekli fan açma: Partikül filtresinde temizlenme olayı sadece yüksek ısılarda gerçekleştiği için motor fazladan kendini ısıtır ve bu da soğutma sistemine fazla yük bindireceğinden aracın fanı sürekli açık kalabilir.
-Egzoz muaynesinden kalma: Rejenerasyon işlemi sırasında açığa çıkan yüksek miktardaki yanmamış gaz(CO ve NOx) emisyon değerlerinde sıçramya neden olur.
Comments