top of page
  • Kıvanç TOPUZ

Pop and Bang Nedir?

Pop and bang ve burbles aynı zamanda egzoz çıtırtısı, egzoz patlaması, uğultu, çatırtı haritası, gecikme önleme sistemi (anti-lag) haritası olarak da adlandırılır ve sonuçta gaz pedalı bırakıldığında egzozdan gelen patlama sesidir.

Bununla birlikte ses, aracınızın eğlence kısmına pop & bang eklemeye karar vermeden önce dikkate almanız gereken tek şey değildir. Bu yazılım değişikliği, motorunuz ve egzozunuzu doğrudan etkiler.


Pop and Bang nasıl yapılır


Patlamanın oluşabilmesi için yapılan 2 ana değişiklik vardır:


1. Gaz pedalı bırakıldıktan sonra, yakıt beslemesi anında kesilmez. Yavaşlama sırasında da yakıt kalmasını sağlamak için püskürtme geciktirilir.


2. Bir sonraki değişiklik, ateşleme zamanlamasını geciktirdiğimiz değişikliklerdir. Normalden daha geç gerçekleşen ateşleme, hava-yakıt karışımının egzoz sisteminde doğrudan yanmaya maruz kalmasına neden olur. Bu yanma silindirin içinde değil, aynı zamanda sübaplar, manifold, turboşarj ve egzoz borularında da meydana gelmesiyle istenen ses alınır.


Başlıca avantajı turboşarjlı araçlarda ortaya çıkar. Ayak gaz pedalından çekilip yavaşlama gerçekleşirken, gecikmeli yanma, turboşarjdan geçerek pervaneleri yavaşlamaya başladığı noktada hızlandırır bu da turbo gecikmesinin(turbo-lag) önüne geçer. Bu da ses avantajının yanı sıra, arabanın daha hızlı olacağı anlamına gelir. Çünkü çalışan turbo, pedala tekrar bastığınızda biriktirerek zaman kaybetmeyeceğiniz anlamına gelir. Tepkime süresi belirgin şekilde kısalır ve turbo gecikmesi minimum düzeye iner. Bu mod yarış araçlarında kullanılan gibi anti-lag(ALS) olarak adlandırılsa da antilag sisteminde egzoz sistemine ekstra olarak emme manifoldundan hava da pompalanır.


Müşterilerimizin çoğunun tercih ettiği bir başka özellik de, araç hiç hareket etmiyorken aynı sese sahip olmaktır. Araç hareket halindeyken patlamalar belirgin şekilde daha yüksek olur. Bu yüzden pop and bang sesi, yola çıktığınızda aracınızın neler yapabileceğine dair net bir ipucu verir.


Aşağıdaki video standalone (harici beyin) montajını yaptığımız bir araçtandır.



bottom of page