top of page
  • Yazarın fotoğrafıCemal Demir

İkon Haline Gelen En İyi 11 Otomobil Fabrikası

Onbinlerce çalışanı bünyesinde barındıran ve milyonlarca çalışanın hayallerini süsleyen, dünyanın en çok sevilen otomobillerinin doğduğu dünyanın en gözde fabrikalarına biraz göz atalım.

AMG-Affalterbach,Almanya

Affalterbach fabrikası 1976’dan beri Mercedes-Benz’in en yüksek performanslı otomobillerini üretmekle görevli. Affalterbach, AMG’in her biri el yapımı motorlarının montelendiği sanat merkezi olan fabrikadır. Tamamı ile Mercedes-Benz'e ait olan, Mercedes-AMG adıyla tanınan bir şirket, birkaç Mercedes geliştirici mühendisi tarafından yönetiliyor.

Chevrolet Corvette-Bowling Green Kentucky,Amerika

Listedeki bazı fabrikalar markanın ürettiği her aracın üretiminde görev alıyor fakat Kentucky’de bulunan Corvette Fabrikası sadece tek bir aracın üretimini gerçekleştiriyor-Corvette . Üretim Michigan’da başladı 1954’de ise Saint Louis’e taşındı. En son ise Bowling Green Fabrikası Corvette üretimini devraldı ve fabrika 30 yılı aşkın süredir General Motor’un ikonik süper arabasından başka bir şey üretmiyor.

Bentley-Crewe,İngiltere

Crewe şu anda Bentley otomobillerinin üretildiği yer. Köklü geçmişi olan Crewe Fabrikası üretime Rolls-Royce'un uçak motorlarını üreterek başladı. 2.Dünya Savaşı’ndan sonra ise otomobil üretmeye başladı. Yıllarca dünyanın en lüks otomobilleri olan Bentley ve Rolls-Royce üreten bina, Volkswagen’in Bentley’i satın almasından beridir sadece Bentley üretiyor.

Rolls-Royce-Goodwood,İngiltere

BMW Rolls-Royce'u satın aldıktan sonra araç üretmek için yeni bir yere ihtiyaç duydu. Sahibi BMW olmasına rağmen bir İngiliz markası olan Rolls-Royce’un adını korumak için üretim yeri Goodwood(İngiltere) olarak seçildi. Rolls-Royce Fabrikası çevresinde bir çok bitkinin yetiştirildiği yeşil alanın tam ortasına konumlandırılıyor. Ayrıca genel merkezin ve fabrikanın çatısı damkoruğu denilen bitkilerle kaplı.

Lotus-Hethel,İngiltere

Arabalarının performansını her zaman ön planda tutan Lotus şirketinin İngiltere-Hethel fabrikası bir de test pistini barındırmaktadır. Lotus 1966’da içinde eski bir havaalanının olduğu Hethel’e taşındı. Yıllar içinde havaalanı piste dönüştürüldü. Şimdilerde ise Lotus, Malezyalı otomobil şirketi Proton’a ait olmasına rağmen hala Hethel’de üretimini sürdürüyor.

Mazda-Hiroşima,Japonya

Mazda, yaklaşık 100 yıldır Hiroşima Körfezi’nde bulunan fabrikasında üretim yapıyor. Mazda arabaları önceleri Toyo Cork şirketi olarak üretim yapan fabrikadan çıkan araçlar daima Mazda olarak isimlendirildi fakat1980’lere kadar Mazda adı resmi olarak alınmadı. Bu fabrikayı ilginç kılan ise Hiroşima’ya 2.Dünya Savaşı’nda atılan atom bombasından sağ çıkmasını başka bir bomba sağlamış olması(Umarım bir gün size çeviririz bkz.).

Ferrari-Maranello,İtalya

Maranello küçük bir İtalyan kasabası olmasına rağmen Ferrari’nin merkezi olması dolayısıyla oldukça tanınan bir yerdir. Enzo Ferrari ilk olarak üretimi Modena şehrinde başlattı. 1943’de ise Maranello’ya taşındı ve üretim o zamandan beri burada devam etmektedir.

Lamborghini-Sant’Agata,İtalya

Ferrari’nin en büyük rakibi olan Lamborghini’nin evi Sant’Agata Fabrikası’dır. 1963’den beri Ferrari ile yarış içinde olan Lamborghini’nin üretim yeri 50 yılı aşkın süredir Sant’Agata’da. Önceleri traktör üreten Lamborghini’nin şimdilerde ise büyük bir süper otomobil şirketi olması gerçekten etkileyici.

Porsche-Stuttgart,Almanya

Ferdinand Porsche şirketini ilk olarak 1931’de Stuttgart’da açmıştı. Porsche açıkçası tam manasıyla kendi arabalarını üretmedi. Askeri tanklardan, Volkswagen Beetle'a kadar kendi adını taşımayan bir çok araç burada üretildi. Porsche 356 üretimiyle birlikte fabrikada ciddi gelişmeler oldu. Şimdilerde ise 1930’lardaki fabrikanın izlerini bulmak neredeyse imkansız.

McLaren-Woking,İngiltere

Çoğu otomobil şirketi motorsporlarına dahil olmuştur ama pek azının başlangıç yeri burasıdır.Şirketin kurucusu Bruce Mclaren bir Formula 1 pilotuydu ve 1963'de kendi takımını kurarak oyuna dahil oldu. Şirketin merkezi olan Woking’de 1990’e kadar hiç yol aracı üretilmedi, şirketin ürettiği ilk araç Mclaren F1 oldu(Çok yaratıcı değil mi). Şimdilerde ise Woking McLaren Teknoloji Merkezine ev sahipliği yapıyor.

Volkswagen-Wolfsburg,Almanya

Porsche ile birlikte Volkswagen’in de geçmişi 1930’lara kadar dayanıyor. 1938 yılında Wolfsburg "halkın arabası"nı, Beetle(vosvos)'ı üretmek için seçilen yer oldu. 2.Dünya Savaşı'ndan sonra başlayan çöküş, yavaş yavaş Beetle’ın üretimini bitirdi fakat Volkswagen yavaş yavaş kendini toparladı. Şimdilerde ise Wolfsburg Fabrikası inanılmaz büyüdü ama Beetle’in üretildiği o orijinal küçük fabrikayı hala görebilirsiniz.

bottom of page