top of page
  • Yazarın fotoğrafıCemal Demir

Hava-Yakıt Karışımı Sorunları

Bir motorun veriminin en yüksekte olması için hava-yakıt karışımının ideal olması gereklidir. Her yakıt için kendine has bir ideal oran bulunmaktadır. Karışım oranı ideal orana göre sapma gösterdiğinde fakir ve zengin karışımlar olarak nitelendirilir.


Fakir karışım, düşük oranda yakıt içeren karışımdır. Aracın yakıt ile havayı karıştıramaması veya gaza basıldığında gaz kelebeğinin içeriye olması gerekenden fazla hava almasından kaynaklanabilir. Fakir karışımın sonucu karşılaşılabilecek başlıca problemler şu şekilde sıralanabilir:


-Düşük performans, aracın normalden daha az yakıt alıp güç kaybetmesinden kaynaklanır.

-Aracın marş almaması(Araç ilk çalıştırma sırasında zengin karışıma ihtiyaç olması nedeniyle olması gerekenden fakir karışım aracın geç çalışmasına sebebiyet verir.)

-Motorun aşırı ısınması, aşırı hava; yakıtın normalden daha yüksek bir ısıda yanmasına sebep olur ve motoru gereğinden fazla ısıtır. (Artan yanma ısısı; subapların, contanın yanmasına, silindir gömleklerinde, segman ve pistonlarda aşınmaya neden olur.)

-Rölantide dalgalanma

-NOx emisyonunu arttırır.

-Motor arıza lambası yanar.(P0170, P0171, 00537, P2187, E3, CA)

Zengin karışım, yüksek oranlarda yakıt içeren karışımdır. Motorun çok fazla yakıt veya az hava alması demektir. Zengin karışımın aracınıza verebileceği birçok zarar vardır. Bunlardan bazıları;


Karşılaşılabilecek sorunlar ise:

-Kötü yakıt ekonomisi, hava-yakıt karışımında yakıtın daha iyi yandığı anlamına geldiğine dair bir inanış vardır ancak bu durumda yakıtın hepsi yanmaz aksine ekstra yakıt kalıntıları olur ve yakıt boşa gider.

-Yüksek karbon (CO ve HC) emisyonu egzoz belirli bir seviyede karbonmonoksiti dışarı atarken yakıt fazla olduğu zaman bu miktar da artar.

-Egzozdan beklenmedik kötü yakıt kokusu gelmesi, yanma işlemi verimli olmadığında egzozdan keskin bir yakıt kokusu gelebilir.

-Motorda güç kaybı, performans kaybı, boğulup yığılma

-Rölantide dalgalanma

-Kirli bujiler, yakıt fazla alınırsa bujilerin alt kısmında yanmayan yakıttan kalan yağ birikintileri oluşabilir.

-Tıkanan/yıpranan parçalar

-Motor arıza lambasının yanması(P0170, P0172, 00537, P2188, E4, CB)


Zengin ve fakir karışım hatalarının birçok nedeni olabileceği gibi ülkemizdeki en yaygın sebep LPG kitlerinin ayarsızlığıdır. Kirli hava filtresi ve arızalı enjektörler de karışım sorunlarına neden olur.

Lpg'den kaynaklı yakıt karışımı sorunları aracın lambda değerlerinin yol üstünde düzeltilmesiyle giderilebilir.

bottom of page