top of page
  • Yazarın fotoğrafıCemal Demir

Amatör Bir Tamirci Olun


Denek olarak kullanacağınız proje aracınızı aldıysanız sizi tebrik ederiz. Bu aracı bir hurda yığınına mı dönüştürmek istersiniz yoksa bir canavara mı? Eğer aracınızı daimi bir sanat eserine dönüştürmek istiyorsanız ihtiyacınız olacak tüm alet edevatları sizin için derledik.


Henüz çok acemi olduğunuz için bu işi yaşlı bir adamın bilgisayar kullanırken karşılaştığı problemlere benzetebiliriz. Yaşlı amcamızın yapması gereken yapacağı en kolay şey Google’a yazmak.

Sanal alemde, daha önce bu işlerle uğraşmış birçok insana veya bu konuda yazılmış yazılara rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Karşılaştığınız sorunla önceden müzdarip olan mutlaka birilerini bulabilirsiniz. Özellikle piyasada çokça bulunan bir külüstürünüz varsa, birisi, bir yerlerde mutlaka sizin gibi onu yürütmeye çalışıyordur. Ne kadar yaygın kullanılan bir otomobile sahipseniz çevreden o kadar verim alabilirsiniz. Yine de aracınızda kronik problemler varsa mutlaka sizin gibi birisi de Rover’ının hararet sorunundan şikayet ediyordur. Hiç yoktan iyidir.

Sonuçta, aşağıda otomobilinizle çalışmaya başlamadan önce gerekli bilgileri sizin için derledik. İster sıfırdan başlayın ister amatör bir biçimde uğraşıyor olun bu liste size gerekli tüm malzemeleri içeriyor.

Aracın Hazırlanması

Hidrolik liftler aslında bu iş için mükemmel aletler. Ama elbette henüz acemi ve bir otomobili kendimiz tamir etmeye çalışacak kadar kaçık ve fakir olduğumuzdan bir tane hidrolik kriko ve kriko sehpası da işinizi görür. Otomobilin altındaki her yere erişiminizi kolaylaştıracağından 4 kriko sehbası almanızı tavsiye ediyoruz.

Eğer bu işte çok yeni iseniz ve aracı nasıl kaldıracağınızı bilmiyorsanız arcın altına bakmalısınız kriko noktaları genelde metal bir kare veya yuvarlak bir yerle işaretlenmiştir. Bazı araçlar bu konuda çok hassastır bir kriko almadan önce araçta kullanıp kullanamayacağınızı öğrenin.

Tekerlekleri çıkarmak, arkasındakileri kontrol etmek ve geri takmak için bir adet uzun lokma kolu ya da havalı somun sıkma tabancası ve ek olarak bir adet lokma takımı yanınızda bulunmalı.

Aracın her tarafına temas edeceğiniz için üzerinize kirlenmesinden rahatsız olmayacağınız bir kıyafet giymenizde fayda var. Üzerime bir şeylerin taşmasına alışkın bir insan olarak şunu söyleyebilirim ki damlatmayacağını düşündüğünüz her şey damlatabilir ve emin olabilirsiniz mutlaka o giysi kirlenecek.

Işıklandırmanız da iyi olmalı. Gece bastırdığında işe devam edebilmeyi istiyorsanız iyi bir ışıklandırma şart. Gündüzleri gün ışığında çalışmayı rahat buluyorum akşam saatleri ise eğer hava ılıksa çalışmanın keyfi ayrı.

Hava karardığında dışarıda kalmaya niyetliyseniz büyük bir spot lambası ve önemli yerleri görebilmek için bir el lambasına ihtiyacınız olacak. El lambası gündüzleri motorun içte kalan kısımlarını görmenizde kolaylık sağlayacaktır.

Alet edevatınızı rahatça bulmak ve çalışma alanınızı geniş tutmak istiyorsanız, her şeyi düzenli tutmalısınız. Sağlam depolama kutularınız olsun ve aletlerinizi ve parçalarınızı sıralayın ve tiplerine göre sınıflandırın(Contalar, cıvatalar vs.). Birkaç karton veya tahta kutu işinizi görür fakat şeffaf plastikten kutuların içindekileri kolayca görebileceğinizden size aradığınız parçayı bulmada büyük kolaylık sağlayacaktır.

Aynı şekilde araçtan çıkardığınız küçük parçaları saklamak isteyebilirsiniz bunun için de birkaç plastik kutu faydalı olacaktır.Ve kutuların üzerine etiket yapıştırarak malzemelerinizi yorulmadan bulabilirsiniz.

Otomobilin üzerine de yapışkan kağıtlarla “tekerlek gevşek, cıvatalar sıkılmadı” gibi notlar bırakabilirsiniz bu işlemleri yapmanız size büyük bir kolaylık sağlar ve gelecekte unutkanlıktan kaynaklanabilecek olası aksiliklerin önüne geçer.

Bilgi Kaynakları Ve Yardım

Eğer mümkünse aracınızın fabrika servis kılavuzunu(service manual) bulun. Bu kitapçıklarda vidaların tork verileri, ayrıntılı diyagramlar ve önemli talimatları vs. detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.

Chilton ve Haynes gibi sitelerden legal ve İngilizce olarak servis kılavuzlarına ulaşabilirsiniz. Servis kılavuzundaki detaylı bilgileri bir kenara not almanız size büyük kolaylık sağlayacaktır. Bu bakımdan elinizde otomobilinizin servis kitabının olması mükemmel olurdu fakat fiyatları çok yüksek onun yerine pdf kullanmak daha iyi olacaktır.

Kılavuzun yetersiz kaldığı yerde internet kullanın. Google’dan parça mağazasının diyagramlarından, bir şeylerin nasıl yapılacağını ne olduğunu rahatça bulabilirsiniz.Bu yüzden internet bağlantısı olan bir yerde çalışmanızda fayda var.

Çoğunlukla sorun bilgi eksikliğinden ziyade iki elinizin yetersiz kaldığı durumlar oluyor. Buna çözüm olarak yanınızda size yardım edecek başka insanların bulunması iyi olur. Deneyim size çok yardımcı olur. Araçlarla veya benzeri şeylerle uğraşmış insanları bulun.

Çoğu zaman, bir sorunu çözmek için, taze bir çift göze, daha iyi kulağa ve güçlü kollara ihtiyacınız oluyor. Özellikle deneyimli birilerinin bulunması çok yardım ediyor.

Kas gücü ve bilgi kaynağının ekibinizde birleşmesi durumunda sizi hiçbir şey durduramaz.

Araba Tamiri İçin Gerekli Malzemeler

Bu listede yer alanların çoğu zaten olmazsa olmaz olduğu belli malzemeler, fakat yine de her ihtimale karşı hepsini yazalım:

 - Aracınızın ölçüm sistemine göre lokma ve anahtarlar, metrik olarak 6mm-24mm arası genelde dokunduğunuz her şeyi kapsar.

 - Çeşitli boyutlarda yıldız ve yassı tornavidalar. Gerektiğinde küçük bir levye olarak kullanmak için geniş ağızlı düz tornavidanız olsun.

 - Pense, kargaburnu ve kurbağacık.

 - Yağ, yakıt, soğutma sıvısı ve diğer sıvılar için damla ve yağ kabı.

 - Yağ değişimi için yağ filtresi kemeri veya anahtarı.

 - Erişmesi zor yerlere ulaşmak için bükülebilir bağlantı parçaları ve uzatmalar.

 - Plastik kelepçeler. Bunları sadece parçaları tutturmak için değil ayrıca kabloları toplamak için de kullanabilirsiniz her iki iş için de mükemmeldir.

 - Herhangi bir açık kablo bağlantısını sarmak ve sızdırmaz hale getirmek için elektrik bandı.

 - Otomobilin tabanındaki ve motorla kabini ayıran duvardaki küçük delikleri kapatmak için kullanabileceğiniz metal bant.

 - Duct tape. Her derde deva diyebileceğimiz bir banttır. İşinize yarayınca bolca dua edersiniz.

 - Aracınız için yedek sıvılar: motor yağı, şanzıman yağı, fren yağı, soğutma suyu için antifriz, su vb.

 - Elleri temizlemek ve olası bir taşmaya karşı kullanılacak bez havlu vb. şeyler.

 - Çok önemli bir şey daha var unutmadan söyleyelim büyük ağır bir çekiç.

Bazen büyük bir çekiç istediğiniz yere sığmayabilir, bunun yerine küçük bir çekici daha geriden ve ivmeli sallarsanız aynı kuvveti elde edersiniz iş fizikte bitiyor. Elinizi veya aracınızı yaralamamak için de pratik ve dikkat gerekiyor elbette.

Yine aynı sebepten eğer büyük bir cıvatayı sıkmakta sorun yaşıyorsanız kuvvet kolunu uzatmayı deneyin böylece kuvvetten kazanç sağlayın. Tek yapmanız gereken bir boruyu kullandığınız anahtarın ucuna geçirmek.

Hurdanızın Özel İhtiyaçları

Eğer eski ve biraz da yıpranmış bir proje aracı alıyorsanız il aşamada neden bu kadar ucuz olduğunu anlayabilirsiniz; gevşemiş, sıkışmış cıvatalar, pas ve gıcırtılar. Hemen bir pas sökücü alın ve her tarafa nüfuz edecek şekilde sıkın.

Kılavuz ve pafta takımları özellikle elektrikli matkapla kullanılabilenler oldukça kullanışlı olabiliyor. Bunların hepsi biraz kol gücü gerektiren öğelerdir, ancak sizin tornacıya gidip vaktinizi ve paranızı kaybetmenizi önler.

Bu tarz işleri yapmanız için pafta veya kılavuz açacağınız malzemeyi güzelce sabitlemelisiniz. İyi bir pres size kas gücünden fayda sağlar. Bu özellikle çürümüş, kurumuş burçların değiştirilmesi için de fayda sağlar.

Kuru ve çürümeye başlamış kabloları yenilemek için, kablo sıyırıcıları büyük kolaylık sağlar.

Hurdanızın fren sıvısı muhtemelen çok kötü durumda olacaktır ama değiştirmek zorundasınız bunun için tek yapmanız gereken her kaliper üzerindeki hava valfını açtığınızda sizin için frene basacak bir kişi bulmak. Bu sayede çıkan baloncukları ve sıvınızın rengini görecebileceksiniz. Hava yapmaması için aynı çeşit ve mümkünse marka fren yağını ekleme yapmalısınız.

Bazı otomobiller kendilerine özel aletlere ihtiyaç duyarlar eğer bunlara sahip olabiliyorsanız, sıkıntınız yok demektir. Fakat illa ki bu aletleri bulmak ya da almak zorunda değilsiniz. Bu işlerle uğraşmış insanlarla irtibat kurarsanız, sizin için farklı türde fakat işlevsel aletler önerebilirler. Bazı yan sanayi üreticiler bu tarz önemli aletlerin ucuz versiyonlarını üretiyor bunlara da bakmanızda fayda var.

Yardım Ararken Bilmeniz Gerekenler

Bazen en iyisi işi bilen birine bırakmaktır. Kaynak işleri, zamanlama ve denge kayışları, lastik montajı ve bu gibi konuları yardım almadan mümkünse bulaşmayın. Başınıza tüm projenizi ortada bırakabilecek bir problem çıkarabilirler.

Bütçenize dahil olmasa dahi, güvenlikle alakalı bir ekipmanı yenilemek gerekiyorsa bu işi bir profesyonele yaptırmaktan kaçınmayın.

İnternetten bilgi araştırmayı unutmayın ihtiyacınız olan bilgilerin çoğu erişilebilir durumda. Ve unutmayın, hurdanızı hayata döndürmek zor değil sadece doğru ekipman, yardım ve biraz zaman gerektiriyor hepsi bu!

Otomobilinizle keyifli ve kazasız zaman geçirmeniz dileğiyle, başarılar.

Kaynak: jalopnik.com

bottom of page