Bir motor tuningcisinin en büyük tutkusu, bir motordan en iyi şekilde yararlanmak ve kapasitesinden optimum düzeyde yararlanmaktır. İlk akla gelen maksimum güç almak olsa da aynı şekilde gelişmiş yakıt ekonomisi ve mükemmel sürüş kabiliyeti anlamına da gelir. Sırf bir motorun üretim hattından belirli bir şekilde çıkmış olması, bunun hikayenin sonu olduğu anlamına gelmez. Otomobilleri modifiye etmek, her zaman için geliştirme, iyileştirme ve kişiselleştirme ile ilgilidir. Bu felsefe motora da aynı şekilde kolayca uygulanabilir.
Motorları modifiye etmeyi benim kadar seviyorsanız, şanslısınız. Şimdiye kadar üretilmiş en gelişmiş motorlara kadar birçok motora erişebiliyoruz, ancak daha da önemlisi, onları ince ayar yapmak, iyileştirmek ve optimize etmek için teknolojiye de erişimimiz var.
Bu yazıda, motorunuzu modifiye etmek için mevcut seçenekleri inceleyeceğiz. Üzerine parça ekleyip değiştirmekten değil, yakıt dağıtımını ve ateşleme zamanlamasını özel değişikliklerinize uyacak şekilde optimize etmekten bahsediyorum. Motorunuzu ayarlamak için etrafta yüzlerce seçenek var, ancak aslında hepsi aynı şeyi yapmaya çalışıyor. Modern motorların birçok karmaşıklığı olabilir, ancak özüne indiğimizde her zaman yakıt ve ateşlemeye döneriz.
Bir motoru ayarlamak için birçok seçenek vardır, ancak genel olarak bunlar fabrika ECU'sunu (motor kontrol ünitesi veya elektronik kontrol ünitesi) yeniden programlamak(chiptuning-remapping) veya bağımsız bir motor yönetim sistemi(standalone) takmak olarak ayrılabilir. Bu terimleri şimdi açıklayacağım. Chip tuning, bazı akıllı insanların fabrika ECU'sundaki eşlemeyi çözdüğü ve bize ECU'yu fabrika mühendislerinin işi yaptığına benzer bir şekilde ayarlamamıza izin veren bir yazılım paketi sağladığı bir tekniktir. Bu yöntem için fabrika ECU'yu kullandığınızdan, herhangi bir kablolamayı kesmeye veya değiştirmeye gerek yoktur, bu da işi basitleştirir.
Öte yandan standalone(bağımsız) bir ECU, özellikle motor ayarı üzerinde tam kontrol sağlamak için sıfırdan tasarlanmıştır. Standalone ECU'lar çok çeşitli üreticilerden temin edilebilir ve aklınıza gelebilecek hemen hemen her motoru kontrol etme yeteneği ile geliştirilmiştir. Bazıları fabrika ECU'sunun konnektörüne geçmeli olarak tasarlanmıştır ve tüm fabrika kablolarını ve sensörlerini kullanır. Projeye göre ek sensörlerin motorunuza bağlanması gerekebilir.
Peki hangisi daha iyi? Artı ve eksileri neler? Karışıklık tam da burada başlıyor… Pek çok popüler arabada, iki tip çözümü de kullanma seçeneğiniz olabilir - chip tuning veya standalone. Öyleyse hangisi en iyisi ve hangisini seçmelisiniz? İşin zor yanı, hangisinin en iyi seçenek olduğuna dair her zaman net bir cevap olmamasıdır. Genellikle her iki seçeneği kullanarak da benzer sonuçlar elde edebilirsiniz, bu daha da kafa karıştırıcıdır. Ve birçok kişinin düşündüğünün aksine, bir ECU markası diğerinden daha fazla güç üretmeyecektir. Aynı miktarda yakıt ve ateşleme zamanlaması sağlıyorsanız, güç aynı olacaktır - burada sihir yok, her şey bilim ile alakalı. Seçim yapmanın anahtarı, her seçeneğin artılarını ve eksilerini doğru bir şekilde anlamak ve bunları gereksinimlerinize göre tartmaktır.
En temiz ve en uygun maliyetli çözüme gelince, fabrika ECU'sunu yeniden programlamak işin kazananıdır. Motorun yeniden haritalanması, OBD-II portuna özel bir kablo takılarak yapılabilir ve buradan haritalar ECU'dan okunabilir, gerektiği gibi değiştirilebilir ve ardından tekrar haritalandırılabilir. 2000 yılından sonra üretilen çoğu otomobil için chip tuning seçeneği olsa da üretimdeki her araba desteklenmiyor.
Geçmişte, chip tuningin dezavantajı, fabrika ECU'sunun tasarım sınırlamalarıydı ve fabrika ECU'suna dahil edilmeyen fonksiyonlar olduğunda, değiştirmekten başka şansınız kalmazdı. Chip tuning endüstrisindeki gelişme yine de hararetliydi ve normalde mevcut olmayan ekstra özellikler veya destek eklemek için fabrika ECU kodunu hackleyen bir dizi kişi ve şirketler oluştu. Atmosferik bir motora turboşarj eklenmesini veya çoklu haritaları, esnek yakıt desteği ve daha fazlasını desteklemekten bahsediyorum. Doğru ellerde stok ECU ile elde edilebileceklerin neredeyse hiçbir sınırı yok. Buna örnek olarak, Mitsubishi Lancer Evo modifiye topluluğundaki birkaç kişi stok ECU'su ile 1000hp gücü aştı.
Tüm araç elektroniklerinin entegrasyonu daha karmaşık hale geldikçe, chip tuning, son model otomobillerde giderek daha popüler hale geliyor. Aslında, bazı son model arabalarda tek geçerli seçenek chip tuning olabiliyor.
Chip tuning tarafında her şey gül bahçesi gibi görünse de bazı olumsuzluklar da yok değil. Chip tuning ile yeniden haritalandırmak, canlı olarak yapılan bir şey değil. Standalone ECU'nun aksine, yakıt veya ateşleme zamanlamasında sonuçları anında göreceğiniz değişiklik yapamayacağınız anlamına gelir. Bunun yerine, haritada değişiklikler yapılır ve ardından motor kapatılır sonrasında değiştirilen harita ECU'ya geri gönderilir. Bu kendi başına zaman alıcı bir süreçtir ve gerçekleştirilmesi bir dakikadan birkaç saate kadar sürebilir. Anlaşılır bir şekilde, haritanın tamamında çok büyük değişiklikler yapıyorsanız, o zaman ayarlama işleminiz chip tuning ile çok uzun sürebilir.
Mitsubishi ve Subaru topluluklarındaki birçok kişi, chip tuning için açık kaynaklı yazılım kullanıyor; bu maliyet açısından harika olsa da çoğu zaman destek eksik. Sorununuza cevap aramak, yurtdışı forumlarında saatlerce gezinmek anlamına geliyor.
Chip tuning ile karşılaştırıldığında, bağımsız bir ECU gerçek zamanlı olarak ayarlanabilir, yani bir değişiklik yapıp enter tuşuna bastığınızda, bu değişikliğin sonuçlarını anında görebilirsiniz. Doğru yönde ilerlediğinizi hemen anlayacağınız için bu, ayarı optimize etmeyi çok daha hızlı hale getirir. Standalone ECU, stok ECU'nun kablolama veya sensörleri tarafından kısıtlanmadığından, ek sensörler eklemek de kolaydır. Birçok standalone ECU, canlı veri kaydı, anti-lag ve launch(çekiş) kontrolü gibi gelişmiş motor sporlarında kullanılan özelliklerin kontrolünü de sunar.
Peki hangi yöne gitmelisiniz? Gerçekten olmasını istesem de yazık ki her uygulamayı ve isteği kapsayacak şekilde buraya yazabileceğimiz tek bir kural yok. Ama her iki seçenekle de kendi deneyimlerimi sizinle paylaşabilirim.
Egzoz ve hava girişi gibi sadece küçük değişiklikler yapmayı düşünüyorsanız, cevap basittir - ihtiyacınız olan şey remap'tir. Yeni parçalarınızın çoğunu makul ölçüde düşük bir maliyetle elde edeceksiniz ve otomobilin hala standart olduğu gibi her şeyi yapacağından emin olabilirsiniz - soğukken hızlı marş alma, rölanti devrini kontrol etme ve mükemmel sürüş.
Öte yandan, ciddi bir yarış arabası yapmayı düşünüyorsanız, standalone bir ECU önermeye çok daha meyilli olurum. Çoğu zaman stok bir ECU üzerinde modifiye edilmiş bir motoru çalıştırmaktan kurtulmak mümkündür, ancak çoğu zaman bunu yapmanın gerçek bir avantajı yoktur. Standalone sistem üzerindeki maliyet tasarrufu, maksimum çaba gerektiren bir projenin daha büyük şemasında neredeyse önemsiz hale gelir ve ayarlanması çok daha hızlıdır. Standalone ECU, olmasını isteyeceğiniz tüm gelişmiş motor sporları özelliklerini, canlı gerçek zamanlı ayarlama yapmayı ve gelişmiş veri analizi ile güzel bir şekilde entegre eder. Bu durumda da otomobilinizden maksimum sürüş zevkini almanız paha biçilmez olabilir.
Bu iki seçeneğin ortasında bir yerdeyseniz, işler biraz daha karışık olabilir. Bu durumda iletişim numaralarımızdan bize ulaşabilirsiniz.
http://www.speedhunters.com/2015/08/knowledge-boost-reflashing-versus-standalone-ecu/
Comments