Otomobilinizi kışa hazırlamak için en iyi ipuçları ve kontrol etmeniz gereken en önemli şeyleri sizler için derledik. Yolların kimi zaman ölüm tuzağına döndüğü bu mevsimde sanılanın aksine canınızı ve aracınızı bu tehlikelerden uzak tutmak sizin elinizde.
Kış geldiğinde arabanızın zorlu hava şartlarına karşı ne derece hazır olduğunu bilmek, güvenliğinizde kilit rol oynar. Bu nedenle sizin için bu hayati kışa hazırlık listesini hazırladık.
Kış aylarında kar, buz, rüzgar ve yağmur gibi koşullar sürüş koşullarında büyük bir tahribata yol açar. Yine de birkaç kolay kış kontrolü ile arabanızın ve sizin tehlikelere karşı hazırlıklı olmasını sağlar.
Silecek suyu, dış aydınlatmalar , kış lastikleri gibi hızlı kış kontrollerinin tümünü ve çözüm yollarını derledik. Aşağıda periyodik bakımların haricinde yapılması gereken kontrollerin bir listesini ve size sorunsuz bir kış geçirmenizi sağlayacak malzemeleri bulabilirsiniz.
Kış İçin Otomobil Bakım-Kontrol Listesi
Aracınızı yıl boyunca bakımlı tutmak önemli; fakat kış aylarında bu durum, daha büyük önem arz ediyor. İyi haberse, kış bakımları aslında normal bakım prosedürlerinden çok farklı değil. Yine de birkaç parçaya özellikle dikkat etmelisiniz:
Aracınızın aküsünü kontrol edin
Soğuk ve nemli hava akünün düşmanıdır. Sabahın keskin poyrazında koltuğunuza oturup anahtarı çevirdikten sonra, ölen akünün sebep olduğu sessizlikten daha kötüsünü diğer maddelerde inceleyeceğiz.
Akünüzü doğru ekipmanlarla kendiniz test edebilirsiniz, fakat uzman birine sormanız çok daha faydalı olacaktır. Aracınızı çalıştırdığınızı varsayarsak, servisinizden, yedek parçacılardan veya akü stokçularından size uygun aküyü temin edebilirsiniz.
Otomobil akülerinin fiyatları çok değişkendir. Aküler büyüklüğüne, tipine ve ürettiği akıma göre değişir. Normal kalite bir otomobil aküsü yaklaşık 200 TL’den başlar. Start-stop’lu araçların aküsü ise çok fazla yüke maruz kalabildiği için daha pahalıdır. Onlarca kombinasyon akü olduğundan en uygun aküyü aldığınızdan emin olun.
Eğer aracınız çalışmıyorsa takviye kablosu yöntemiyle yada yokuş aşağı iterek çalıştırabilirsiniz. Alternatif olarak zamanınız, uygun şarj aletiniz ve gücünüz varsa(Araç aküleri ağırdır) aküyü çıkarıp evde şarj edebilirsiniz. Aküsü bitmiş araç nasıl çalıştırılır yazısına bu linkten ulaşabilirsiniz
Antifrizi kontrol edin
Antifriz, motor suyunun 0 santigrat derecenin altında donmasını engelleyen ve motoru pas ile korozyona karşı koruyan sıvıdır. Antifrizinizin etkisini test etmeniz için antifriz ölçüm cihazını kullanabilirsiniz. Cihazın fiyatı yaklaşık 20 TL civarında. Kullanmak için önce motorun soğuk olduğundan emin olun ve kaputun altındaki motor suyu kapağını açın.
Borunun ucunu kapağın içinden soğutucu sıvıya doğru sokun ve antifrizin içine girmesi için kauçuk kısmı sıkın ve bırakın. Daha sonra üstündeki ölçekten antifrizinizin donma noktasını okuyabilirsiniz. Gerekliyse üzerine biraz daha antifriz ekleyebilir veya servisinizden yada tamircinizden antifrizi yenilemesini isteyebilirsiniz.
Cam suyunuzu kontrol edin
Kışın hava yağışlı olduğundan, sileceklerinizi oldukça fazla kullanırsınız. Eğer cam suyunuz bitmişse veya donmuşsa silecekler, cama gelen çamuru, kiri yayıp görüş alanınızı sınırlayarak büyük bir tehlikeye davetiye çıkarabilir.
Bu durumla karşılaşmamak için, kaputun altındaki silecek suyu haznesinin kapağını açarak cam suyu ilave edin. Hazır karıştırılmış veya suyla karıştırıp kullanabileceğiniz konsantre cam suyu alabilirsiniz. Cam suyu, saf suyun altında donma sıcaklığına sahiptir. Cam suyu kullanarak soğuk havalarda donmuş su fıskiyeleriyle karşılaşma riskinizi ortadan kaldırabilirsiniz.
Dış Aydınlatmaları Kontrol edin
Basit bir kontrol gibi görünebilir. Ama basit olduğu kadar da önemlidir. Kış aylarında günlerin kısalıp havanın soğumasıyla birlikte dış aydınlatmaların önemi bir kat daha artar.
Dış aydınlatmalarınızı düzenli olarak kontrol edin ve temizleyin. Yollardaki kir ve tuz, kolayca araca ve aydınlatmalarınıza yapışır. Bu durum özellikle de yağmur, kar ve sis gibi hava koşullarında sadece sizin görüş mesafenizi kısıtlamakla kalmayıp, arkanızdaki araçların aracınızı görme mesafesini de oldukça kısıtlar. Aracınızda, herhangi bir ampulün patlama durumuna karşı, mutlaka yedek ampuller bulundurun.
Profesyonel kışlık araç kontrolleri
Eğer aracınızın kış kontrollerini yapmaya vaktiniz yoksa, servisinize yada tamircinize giderek yaptırabilirsiniz. Çok büyük bir ücreti olmayacaktır.
Kış Lastikleri
Eğer kışın sürekli araç kullanıyorsanız, şehriniz çok soğuk olmasa bile bir set kış lastiği almayı düşünün. Yaz lastikleri havanın 7 derecenin altına indiği durumlarda sertleşerek güvenliğinizi tehlikeye atar. Kış lastikleri soğuk havalarda hatta karda ve buzda ekstra yol tutuş sağlar. Kış lastikleri ucuz sayılmazlar; fakat getirdikleri güvenlik faktörüyle iyi bir yatırımdır.
Kış lastiğini istemeseniz yada kullanmaya gerek olmadığını düşünseniz dahi lastiklerinizin diş derinliğini kontrol etmelisiniz. Yasal limiti 1,6 mm olsa da, diş derinliği 3mm’nin altındaki lastiklerin kullanılmaması önerilir. Ayrıca lastik basınçlarını da düzenli olarak kontrol edilmesi büyük önem arz ediyor.
Kışın Araçta Bulunması Gereken Ekipmanlar
Her zaman yanınızda bu ekipmanları bulundurmak biraz aşırı gelebilir; fakat kendinizi kara oturmuş biçimde bulursanız bu listeye şükredebilirsiniz. Ayrıca bir kısmı yasal zorunluluk.
-Araç içi şarj aleti
-Üçgen reflektör
-İlk yardım kiti
-El feneri
-Çekme halatı
-Buz çözücü sprey ve buz kazıyıcı
-Kar zinciri
-Takviye kablosu
-Küçük bir kürek
-Reflektörlü yelek
-Lastik çizme
-Kuru giysiler
-Yiyecek ve içecek
Diğer bir nokta ise paspaslar. Kaliteli paspas seti yalnızca aracınızın döşemesini korumakla kalmayıp kara saplamanız durumunda çekiş tekerlerinin altına koyduğunuzda aracınızın saplandığı yerden çıkmasını sağlayacaktır.
Yazımızı okuduğunuz için teşekkürler. Daha iyi içerikler için Otokılavuz’u takipte kalın.
Kaynak: www.autoexpress.co.uk
Comments